Zdraví

Čekanka: vlastnosti a nutriční hodnoty

5
(2)

Čekanka je užitečná zelenina, která pomáhá proti zadržování vody a hyperglykémii. Jaké jsou její vlastnosti a nutriční hodnoty? Jak využít čekanku při vaření?

Čekanka

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je vytrvalá bylina. Má hořkou chuť, kterou jen tak každý neocení, ale je bohatá na vzácné živiny a vlastnosti.

Druhy čekanky

Existuje mnoho druhů čekanky, které se však liší tvarem, barvou i chutí. Mezi nejčastější se kterými se můžete setkat patří:

  • Čekanka catologna: vyznačuje se širokými a bílými „žebry“ a zubatými listy
  • Divoká čekanka: polní tráva s modrými květy
  • Cukrová homole: čekanka širokého tvaru která vzhledově připomíná salát
  • Cioria Mantovana: má široké a zaoblené listy, světle zelené barvy

Vlastnosti čekanky

Čekanka je málo známá zelenina, ale je velmi bohatá na nutriční vlastnosti. Pojďme se podívat, jaké to jsou:

  • Trávicí vlastnosti
  • Antivirové a antibakteriální vlastnosti
  • Protirakovinné vlastnosti
  • Antioxidační vlastnosti
  • Odvodňovací vlastnosti
  • Bohatá na vlákninu

Výhody čekanky

Čekanka je velmi užitečná pro zdraví. Podívejme se jaké jsou její hlavní výhody:

  • Snižuje riziko infekcí
  • Snižuje riziko vzniku nádorů
  • Podporuje správnou hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje střevní pohodu

Kalorie a nutriční vlastnosti čekanky

Jaké jsou nutriční hodnoty čekanky? 100g čekanky obsahuje:

  • 12 kcal
  • 1,7 g sacharidů
  • 1,7 g cukru
  • 1,2 g bílkovin
  • 0,1 g lipidů

Jak očistit čekanku?

K očištění čekanky postačí odříznout hlávky a odstranit poslední část stonků, která je obzvláště tvrdá, a před vařením je dobré ji opláchnout ve velkém množství vody.

Jak uvařit čekanku?

Doba vaření čekanky se liší podle metod, které mohou být různé, včetně:

  • Čekanka na pánvi → po očištění a omytí jí můžeme asi 15 minut blanšírovat ve vroucí vodě a poté orestovat na pánvi s kapkou oleje, špetkou soli a stroužkem česneku
  • Vařená čekanka → vaření čekany ve velkém množství osolené vody bude trvat okolo 15-20 minut. Po scezení můžete případně orestovat na pánvi s olejem, česnekem a chilli.
  • Napařená čekanka → po očištění a umytí lze čekanku vařit v páře nebo ve speciálním napařovacím koši, který se umístí na hrnec plný vody. V tomto případě to bude trvat asi 20 minut.

Existuje nespočet receptů s čekankou, kterou lze použít jako samotnou nebo i restovanou.

Čekanka

Publikováno 28.08.2022

Kategorie: hubnutí, výživa, recenze

Jak se vám líbil článek?

Začněte hlasovat!

Hodnocení 5 / 5. Kolik lidí hlasovalo: 2

Tento příspěvek nemá zatím žádný hlas! Buďte první!

Leave a Response

Pin It on Pinterest

Share This